Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 4 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Možnosti aplikace mastných kyselin při ukončení alkoholové fermentace
Černoch, Michal
Tato bakalářské práce se zabývá problematikou vyšších mastných kyselin se středně dlouhým řetězcem (MCFA) a jejich vlivu na ukončení alkoholové fermentace. V literární části jsou obecně popsány mastné kyseliny, karbonylové sloučeniny, alkoholová fermentace a oxid siřičitý. V experimentální části se realizoval pokus, ve kterém se provedla aplikace MCFA a pozoroval se vliv na samotné ukončení fermentace a obsah karbonylových sloučenin. Experiment byl rozdělen do dvou variant aplikace. Hlavní rozdíl byl v tom, že varianta A byla aplikace MCFA na kaly, kde se stáčka provedla až po třech dnech, varianta B pak spočívala v aplikaci MCFA ihned po stáčce. Poté se provedla chemická a senzorická analýza. Podle chemické analýzy se potvrdila účinnost MCFA na inhibici mikroorganismů. V rámci celkových karbonylových sloučenin byl obsah nižší u varianty B než u varianty A ale rozdíl byl zanedbatelný. V porovnání s víny, vyrobenými standartní technologií byl obsah kde se aplikovalo MCFA rapidně nižší. V rámci senzorické analýzy se prokázalo, že doporučená dávka MCFA nemá vliv na organoleptické vlastnosti. Vína byla ovocná, s tóny citrusového a tropického ovoce.
Sledování sloučenin vázajících oxid siřičitý ve víně
Herzán, Jakub
Tato diplomová práce se zabývá sledováním vývoje sloučenin, které jsou schopny vázat oxid siřičitý. Jedná se o sloučeniny karbonylové, které jsou většinou produktem metabolismu kvasinek a bakterií. Literární část pojednává o oxidu siřičitém, o jeho vlastnostech a formách, které jsou přítomny ve víně a také o sloučeninách, které tento oxid siřičitý váží. Také se zabývá technologií výroby vína metodou Sur-lie a malolaktickou fermentací, díky kterým lze použití SO2 ve víně snížit na minimum. Předmětem výzkumu bylo vyrobit ze stejné suroviny šest vzorků vín s odstupňovanou celkovou dávkou oxidu siřičitého. Experiment trval 6 měsíců, během kterých proběhlo zpracování hroznů, fermentace, tříměsíční zrání vín v nerezových tancích, příprava vín k lahvování, lahvování a také měsíční zrání vín v lahvi. Po celou tuto dobu docházelo k pravidelným odběrům vzorků a stanovení obsahu karbonylových sloučenin i jednotlivých forem oxidu siřičitého. Byly stanoveny základní analytické parametry vín a také byla tato vína porovnána senzoricky.
Sulfur-based reagents for nucleophilic and radical introduction of tetrafluoroethyl and tetrafluoroethylene groups
Chernykh, Yana ; Beier, Petr (vedoucí práce) ; Kvíčala, Jaroslav (oponent) ; Církva, Vladimír (oponent)
Univerzita Karlova v Praze, Přírodovědecká fakulta Katedra organické chemie Ing. Yana Chernykh Sirné reagenty pro nukleofilní a radikálové zavedení tetrafluorethylových a tetrafluorethylénových skupin Disertační práce Praha 2014 ABSTRAKT Tento projekt byl zacílen na vývoj nových metodologií (syntetických postupů) pro selektivní zavedení tetrafluorethylových a tetrafluorethylénových skupin do organických molekul. Výzkum byl zaměřen na reaktivitu fluorovaných sulfonů a sulfidů jako tetrafluoralkylačních reagentů. V části Úvod této disertační práce jsou nastíněny hlavní aspekty organofluorové chemie a je zde také ilustrován efekt fluoru na fyzikální, chemické a biologické vlastnosti organických sloučenin. Jsou popsány obecné syntetické metody pro selektivní zavedení atomů fluoru a fluoralkylových skupin do organických molekul. Zvláštní pozornost je věnována reaktivitě a použití látek s CF2CF2 skupinou v souvislosti s obtížemi v syntetických přístupech při tetrafluoralkylaci. Část Výsledky a diskuze popisuje reaktivitu čtyřech nových fluorovaných organosirných reagentů jako tetrafluorethylových a tetrafluorethylénových stavebních bloků. Použití těchto reagentů jako různých karbaniontových a radikálových syntonů se ukázalo být výhodné při zavádění CF2CF2 skupin. Je popsána úspěšná syntetická strategie založená...

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.